İnsan cildi belki zamana meydan okuyamaz ancak zamanın etkilerini yavaşlatabilir…

Evet bu etkileri yavaşlatmak gerçekten mümkün. Ancak bunun için doğru cilt bakım ürünleri kullanımının yanı sıra cilt sağlığını korumak ve desteklemek adına doğru egzersizlerin de yapılması gerekir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda trend haline gelen yüz yogası cildi yaşlanma ve yorgunluk belirtilerinden kurtarmaya yardımcı doğal bir uygulamadır. Bu yazımızda trend haline gelen yüz yogasının ne olduğu, nasıl uygulandığı ve ne gibi faydalarının olduğuna tek tek değineceğiz…

Yüz Yogası Nedir?

Yaş aldıkça hem genetik faktörler hem de çevresel faktörler nedeniyle ciltte kolajen üretimi azalmaya başlar. Cildin alt tabakasında bulunan yağ dokusu azalır ve ciltte gevşemeler meydana gelir. Pek çok cilt bakım ürünü bu gibi durumların önüne geçmeye yardımcı olsa da cilt üzerinde yapılacak egzersizler ile çok daha iyi ve etkili sonuçlar almak mümkün. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça ilgi gören cilt bakım uygulamalarından bir tanesi olan yüz yogası son yıllarda cilt bakımına özen gösteren insanlar tarafından sıklıkla uygulanan bir teknik.   

Bilindiği gibi yoga asırlar öncesine dayanan, Hindistan’dan çıkmış, ruh, beden ve zihni çalıştırmaya yönelik bir egzersiz şekli. Aydınlanma içeren bütüncül bir yaşam pratiği olarak da görebileceğimiz yoga pek çok zihinsel ve fiziksel fayda sağlıyor. Yoga stresi azaltan, esnekliği artıran, dinginlik veren, beden ve ruh sağlığını destekleyen bir uygulama. Diğer tüm egzersiz çeşitlerinde olduğu gibi yoganın da bölgesel anlamda farklı uygulama alanları bulunmaktadır. Yüz yogası da bunlardan bir tanesi. 

Yüz yogasında hedef ister çevresel, ister genetik, ister yaş ile birlikte olsun ortaya çıkan kırışıklıkları gidererek daha taze, canlı ve genç bir görünüm elde etmektir. Yüz yogası diğer tüm disiplinlerde olduğu gibi düzenli ve doğru bir uygulama gerektirir. Bu sayede yüz yogasından istenen sonuç alınabilir. Yüz yogasında göz çevresi, alın, dudak, dudak çevresi, boyun gibi bölgeler üzerinde çalışılır. 

Yüz yogasında amaç yüz, boyun, alın, çene, dudak ve dudak çevresi gibi bölgelerde daha genç, canlı ve enerjik bir görünüm sağlamaktır. Yoga ile birlikte kan dolaşımı hızlandırılır ve yüz çevresindeki hücrelerin yenilenme sürecine destek verilebilir. Bu sayede ciltte daha genç daha canlı bir görünüm elde etmek mümkün olabilir. 

Yüz yogasında hemen hemen 40 ayrı kası aynı anda çalıştırmak mümkün. Bu sayede aynı anda pek çok bölgeye müdahale ederek bu bölgelerde istenen verim alınabilir. Yaşın ilerlemesi ile yüzdeki kas ve hücreler de yaşlanacağı için hücrelerin canlılığını korumak ve kasları dinç tutmak için bu egzersizin yapılması mühim. Yüz yogasının en büyük artılarından bir tanesi herhangi bir masraf yapmadan uygulayabilmenizdir. Yüz yogası sayesinde kasları canlı, dirençli hale getirmek ve bu şekilde tutmak mümkündür.  

Yüz Yogası Faydaları Nelerdir?

Yüz yogası, kasları çalıştırarak ciltteki yaşlanma belirtilerini gidermeye yönelik hareketler bütünüdür. Yüz yogasının bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  •     Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcıdır.
  •     İlerleyen yaşla beraber ortaya çıkan sarkma ya da kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
  •     Kilo alıp vermeye bağlı ortaya çıkan yanaklardaki sarkmaları toparlamaya yardımcı olur. 
  •     Cilt hücrelerini harekete geçireceğinden cildin yenilenme sürecine destek verir.
  •     Yüz bölgesinde incelme ve dolayısıyla orantılı bir görünüm elde etmeye yardımcıdır.
  •     Kan dolaşımını hızlandıracağından kişide enerji hali fazla olur, uyku halini alır götürür.
  •     Çok büyük maliyetlerle yapılan estetik operasyonlarla kıyaslandığında daha uygun ve caziptir.

Yüz Yogası Nasıl Yapılır?

Yüz yogası diğer egzersizlerin aksine zamanınızı çok almayacak oldukça kolay bir uygulamadır. Günde sadece 15 dakikanızı ayırarak cilt sağlığınıza gereken desteği sağlamanız mümkün. Uygulamaya başladıktan kısa bir süre sonra yüz bölgenizdeki değişimlere siz bile inanamayacaksınız. Göz çevresi, dudak, dudak çevresi, boyun, çene, alın gibi bölgelere yapacağınız uygulama ile yaşlanma belirtileri, ince çizgi görünümünü en aza indirebilir, daha genç, pürüzsüz ve canlı bir cilde kavuşabilirsiniz.

İlk Adım: Alın Bölgesi

Alın çizgileri en çok can sıkan detaylardan bir tanesidir. Alnınızdaki çizgileri minimize etmek için yüz yogasından faydalanabilirsiniz. Avuç içinizi alnınızın ortasına yapıştırdıktan sonra yukarı doğru hafifçe çekin. Göz kapaklarınızın da yukarı doğru çekildiğini hissedeceksiniz. Alın bölgesini gerdirerek buradaki çizgi oluşumlarını minimize edebilirsiniz. Gözlerinizi bu pozisyondayken 10 defa açıp kapatın. Buradaki amaç kaşlar yukarı kalktığında ortaya çıkabilecek çizgi oluşumunu engellemektir. Göz kapakları güçlenir ve bu sayede göz kapaklarınız değil sadece gözleriniz açılır. Bu hareketi eğer göz kapağı düşüklüğünüz varsa da uygulayabilir ve göz kapaklarınızı güçlendirebilirsiniz.

İkinci Adım: Dudak ve Dudak Çevresi

Yüz yogası uygulamasında dudak bakımı yapmak için ağzınızın içerisinde su varmış gibi hava ile doldurun ve sanki gargara yapıyormuş gibi sağa sola kaydırın. 1 dakika boyunca bu uygulamayı yapabilirsiniz. Ardından dudaklarınızı öpücük gönderiyor gibi büzün. Dudak büzerek yine 1 dakikalık buı hareket dudak çevresini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Yine O harfi yaparak dudaklarınızı dışarıya hava veriyormuş gibi yapmak da yanak ve dudak kombinasyonu için önemlidir. 

Üçüncü Adım: Boyun-Çene Bölgesi

Boyun bölgesindeki kırışıklıkları önlemek için bu bölgeyi güçlendirmeniz gerek. Dik pozisyonda boynu arkaya doğru yarım daireler yaparak gevşetmeye çalışın. Birkaç tekrardan sonra boynunuzu geriye doğru salın. Hafif sağa hafif sola hareketlerle boynunuzu hareket ettirmeye devam edin. Bu pozisyonları yaparken birkaç saniye sabit kalın ve devam edin. Çeneniz için ise yapacağınız bir egzersiz mevcut. Çenenizi öne doğru çıkararak dudaklarınızı büzmeden İ ve U harflerini çıkarın. Bu sayede hem çene hem de dudak bölgenizi çalıştırmış olacaksınız. 

Dördüncü Adım: Kaş ve Yanak Bölgesi

Bu egzersizde kaş bölgesi ile yanak bölgesine özenli bir bakım gerçekleştireceksiniz. Öncelikle kaşlarınızı yukarıya olabildiğince kaldırın. Kalkık durumdayken kaşlarınızı parmaklarınız yardımıyla yukarıya doğru sabit şekilde tutun ve bekleyin. Parmaklarınızla hafif hafif masaj yapın. 5 dakika kadar uygulamayı sürdürün. Aynı hareketi 5’er dakika arayla toplamda 15 dakika olacak şekilde uygulamaya devam edin. Yanaklardaki sarkmaları önlemek için ise ellerinizdeki dört parmağı kullanarak elmacık kemiklerinizin olduğu kısmı yukarıya doğru kaldırın ve bekleyin. Sonra yuvarlak hareketlerle yanaklarınıza masaj yapın. Bu egzersizi yaparken yüzünüz mutlaka gülme pozisyonunda olmalı. 20 dakika kadar bu şekilde masaj yapın. 

Yanak çevresini germe adına bir diğer egzersiz ise sarkmaları önlemeye yardımcı balon şişirme uygulamasıdır. Balon şişirirken ağzınızda havayı tutun ve yanaklarınızı gerin. 10 defa balon şişirerek yanak kaslarınızı düzenli bir şekilde çalıştırmış olursunuz. Çin bıyığı dediğimiz bir diğer egzersiz ise yanak sarkmasını önlemek için idealdir. Parmaklarınızla iki rakamı oluşturun ve hem sağ hem de sol yanaklarınızı parmaklarınızla gerdirin. 10 saniye gerilmiş şekilde bekletin, bırakın.

Beşinci Adım: Göz Kapakları

Göz kapaklarındaki kırışıklığın önüne geçmek ve göz kapaklarını güçlendirmek için avuç içinizle kaşlarınızı kaldırın ve bu esnada aşağı doğru bakın. 2 dakika kadar bu pozisyonda bekleyin. Bu sayede göz kapaklarınız güçlenecek ve göz kapaklarınızdaki olası çizgilerin azalmasına da katkıda bulunacaksınız.